Gouden Strop 2010 voor Bram Dehouck

De Vlaamse auteur Bram Dehouck (1978) won de "Gouden Strop 2010", de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, voor zijn debuutroman "De minzame moordenaar" (uitg. Van Halewyck). Dehouck won ook de "Schaduwprijs" voor het spannendste debuut. Hiermee is hij ook de eerste auteur die beide prijzen tegelijk won.
In "De minzame moordenaar" word je meegevoerd in de gebroken denkwereld van een seriemoordenaar. Tegen de achtergrond van het met oorlogsgraven bezaaide Ieper beleef je geen zoektocht naar een dader, maar de radicale zoektocht naar gerechtigheid van een gekwetste man, gevangen in een dodelijke mix van liefde en woede. Een moordenaar voor wie je onvermijdelijk sympathie begint te voelen.

Jurylid Marion Pauw prees Dehouck namens de jury van de Schaduwprijs: “De jury koos voor een schrijver die het woord hanteert als een componist, een stilist. Dit debuut is een must voor fijnproevers".
Volgens Koos Postema, juryvoorzitter van De Gouden Strop: “De minzame moordenaar is verrassend van opzet, compact en kundig geschreven. Een debuut dat meteen meesterschap bewijst".

Een recent opgenomen interview voor lezen.tv, waarin winnaar Bram Dehouck over zijn boek De minzame moordenaar vertelt, kun je hier bekijken.

De shortlist van de Gouden Strop 2010:
  • Van twee kanten door René Appel (uitg. Anthos)
  • Hoe zwart is de duivel? door Hans Declercq (uitg. Van Halewyck)
  • De minzame moordenaar door Bram Dehouck (uitg. Van Halewyck)
  • De geur van regen door Lieneke Dijkzeul (uitg. Anthos)
  • Serpent door Carla de Jong (uitg. Archipel)

De Gouden Strop is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige misdaadauteurs en wordt gesteund door The Read Shop en Stichting LIRA Fonds. De prijs is vernoemd naar het boek "De Gouden Strop" van Joop van den Broek, de veelgeprezen aartsvader van de Nederlandse thriller en bestaat uit €10000 en een kunstwerk gemaakt door de Amsterdamse kunstenares Marianne van den Heuvel. De Shaduwprijs bestaat uit €1000 en een zeefdruk van Dick Bruna.

(via: De Gouden Strop)

Meer info: http://www.degoudenstrop.nl/

0 reacties:

Een reactie posten