"Zielsverwanten" van Peter De Graef in de Kortrijkse Schouwburg



We hebben nooit zoveel kennis bezeten als nu. En toch weten we het niet meer”. Deze uitspraak is niet nieuw. Goethe schreef zijn meesterlijke maar ondertussen haast vergeten roman Zielsverwanten in een tijd dat men het ook even niet meer wist. Ook toen maakte de wetenschap grote sprongen. Vooral de chemie probeerde de wereld te reduceren tot stoffen die deelbaar waren en weer verbindingen konden aangaan. Tegelijkertijd drong de romantiek zich op en probeerden mensen zich staande te houden temidden van die stormachtige veranderingen.

Tweehonderd jaar later leven wij in een wereld waar de relativiteitstheorie, de quantumfysica en de chaostheorie met elkaar wedijveren om alles te verklaren. Maar ondertussen warmt de aarde zachtjes op, blijven economieën groeien, verdwijnen grondstoffen en weet niemand hoe het tij te keren. Net als in Goethe’s tijd klinkt de roep om andere antwoorden, andere oplossingen. Maar welke?

Zielsverwanten van Peter De Graef is een toneelstuk, gebaseerd op het gelijknamige boek van Goethe, voor vier uitmuntende acteurs: Els Olaerts, Dirk Opstaele, David Cantens en Mieke Laureys.

Twee hedendaagse wetenschappers, collega’s maar ook elkaars geliefden, deden een baanbrekende ontdekking en verkregen subsidies voor verder onderzoek. Twee extra krachten worden aangetrokken: een veelbelovende ex-leerling van de ene en een vroegere vriendin van de andere. Parallel aan het wetenschappelijk onderzoek voltrekt zich een emotioneel proces tussen deze vier mensen. Een proces met dramatische gevolgen.

Zielsverwanten - Peter De Graef / Dwama vzw, i.s.m. Ensemble Leporello - 09.11.10 - 20u15 - De Kortrijkse Schouwburg, Schouwburgplein 14 - €13 - info & tickets: UiT in Kortrijk: 056 23 98 55 - www.cultuurcentrumkortrijk.be

Meer info: www.dwama.be, www.cultuurcentrumkortrijk.be

0 reacties:

Een reactie posten