David van Reybrouck wint AKO Literatuurprijs 2010

Nadat hij eerder al de Libris Geschiedenisprijs en de J. Greshoffprijs won, kan David van Reybrouck nu ook de AKO Literatuurprijs 2010 op zijn palmares schrijven.
Met zijn monumentale boek Congo, een geschiedenis won hij een sculptuur van Eugène Peters en 50 000 EUR, dat hij gedeeltelijk zal wegschenken aan Human Rights Watch.

Voor de AKO Literatuurprijs 2010 selecteerde de jury uit het grote aanbod van "Nederlandstalig literair proza voor volwassenen" een 25-tal titels. Uit deze longlist werd dan de toplijst samengesteld.
Naast Van Reybrouck waren ook nog twee andere Vlamingen geselecteerd: Tom Lanoye (Sprakeloos) en Koen Peeters (De bloemen). De drie Nederlandse genomineerden waren Oscar van den Boogaard (Meer dan een minnaar), Willem Jan Otten (Onze lieve vrouwe van de schemering) en Kees van Beijnum (Een soort familie).

Het is vreemd om te midden van zoveel talent uitverkoren te zijn. Weet dat deze prijs voor mij pas echt glans krijgt door het hoge niveau van mijn mede-genomineerden.
David van Reybrouck




Congo is een knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven. Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus én romancier. Het is een boek dat verrast en ontroert door het mengen van anekdotiek, historische analyse en diep menselijk inzicht'
Uit het juryrapport
Meer info via www.akoliteratuurprijs.nl en www.davidvanreybrouck.be

0 reacties:

Een reactie posten