Lezing "Geloof en Geluk" door Jos Koldeweij

Deze lezing is omwille van het slechte winterweer afgelast!

Naar aanleiding van zijn boek "Geloof en Geluk: sieraad en devotie in middeleeuws Vlaanderen", geeft de Nederlandse Prof. Jos Koldeweij op woensdag 1 december 2010 een lezing over pelgrimsbadges in de middeleeuwen.

Middeleeuwse pelgrimsinsignes en kentekens vertellen heel wat over de drager en zijn tijd. De kleine speldjes weerspiegelen een complexe houding ten opzichte van het geloof en de wereld. De Nederlandse prof Jos Koldeweij verzamelde en beschreef ruim zeshonderd Vlaamse insignes uit de periode 1350-1550. Het gaat om kostbare schildjes, hangers, gespen,sierknopen, munt- en andere draagspelden. Men bevestigde ze op de kledij om zijn identiteit of imago te onderstrepen, als geluksbrenger of om kwaad te weren. Pelgrims herkende men aan tekens zoals de Jacobusschelp. Armen en bedelaars moesten zich kenbaar maken door een symbool.

De metalen kleinoden droegen bij tot de verspreiding van "Geloof en Geluk: sieraad en devotie in middeleeuws Vlaanderen", de titel van Koldeweij's boek.

Deze gratis lezing is onderdeel van de vele activiteiten van de tentoonstelling "OnGELOOFlijk, Van hemel, hel en halleluja!" in Kortrijk.

"Geloof en geluk" - 01.12.10 - 19u30 - gratis - Museum Kortrijk 1302, Begijnhofpark - Meer info: 056 25 70 85

Meer info: www.kortrijk.be/ongelooflijk

0 reacties:

Een reactie posten