Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 voor Lot Vekemans

In Utrecht werd gisteren werd de Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 uitgereikt aan Lot Vekemans. Ze wint met haar theatertekst Gif een geldprijs van 10 000 EUR.
Lot Vekemans weet het hart recht te treffen met deze prachtige dialoog over twee mensen, die eerst een kind verloren hebben, toen zichzelf en toen elkaar. Het getuigt van gerijpt schrijverschap een dergelijke thematiek geloofwaardig en invoelbaar te maken zonder te vervallen in beschouwing. Gif geeft blijk van een groot gevoel voor psychologie en voor subtekst: Lot Vekemans weet tot de kern van de pijn door te dringen en de complexe emotionaliteit van de personages naar boven te halen. Gif is bondig en trefzeker van taal, en de dialogen zijn fenomenaal en messcherp.
Uit het juryrapport

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestond uit Thibaud Delpeut, Stijn Devillé en Eva Zwart. Daarnaast lazen ook de studenten van een vijftal Vlaamse en Nederlandstalige theateropleidingen alle genomineerde teksten. Ook zij kozen Gif uit als hun favoriet.
De overige genomineerden waren Pieter De Buysser (Nachtevening) en Sophie Kassies (Ik, Calvijn).

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt sinds 1987 jaarlijks uitgereikt, afwisselend in Vlaanderen of Nederland aan de beste theatertekst die het voorbije seizoen werd opgevoerd. De organisatie is in handen van de Taalunie, in samenwerking met het Schrijverspodium, het Theater Instituut Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Hun bedoeling is om de Nederlandstalige toneelschrijvers in de kijker te plaatsen en om het Nederlandstalige theaterwezen te stimuleren.

Eerdere winnaars zijn o.a. Stijn Devillé (Hitler is dood), Jan Decorte (Meneer, de zot en het kind), Filip Vanluchene (Citytrip), Ramsey Nasr (Geen lied), Geertrui Daem (Het moederskind), David van Reybrouck (De Siel van die Mier).

Wie een voorstelling van Gif nog wil meepikken kan daarvoor op 21 en 22 december 2010 terecht in de Gentse Schouwburg. Vanaf maart 2011 gaat NTGent met Gif op tournee door Vlaanderen, Nederland en zelfs Duitsland (Keulen).

Meer info via taalunieversum.org, www.lotvekemans.nl en www.ntgent.be

0 reacties:

Een reactie posten