C.C.S. Croneprijs 2010 voor Guillaume van der Graft

De C.C.S. Croneprijs 2010, de literatuurprijs van de stad Utrecht, werd postuum toegekend aan de Nederlandse theoloog, schrijver en dichter Guillaume van der Graft, pseudoniem van Willem Barnard (1920-2010).
Guillaume van der Graft debuteerde in 1946 met "Achterstand" en begon hiermee een literair oeuvre dat bijna 70 jaar bestrijkt. Volgens de jury neemt Van Der Grafts poëzie een unieke plaats in de naoorlogse Nederlandse literatuur. De jury nomineerde Van Der Graft toen de auteur nog in leven was. Hij overleed op 21 november 2010.
Dit archieffragment uit "Schooltelevisie" (1974) schetst een mooi beeld van Guillaume van der Graft:






De jury bestond dit jaar uit neerlandicus Wilbert Smulders, boekhandelaar Trees Nelissen en schrijver Geert van Istendael. Op 2 februari zal de burgemeester van Utrecht de literaire prijs, een oorkonde en tienduizend euro, uitreiken aan de auteur Benno Barnard, zoon van de laureaat.

De C.C.S. Crone-prijs is een tweejaarlijkse literatuurprijs ingesteld door de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) om de literaire activiteiten van met name jonge auteurs uit de gemeente of regio Utrecht te stimuleren en het literair klimaat in het Utrechtse te bevorderen. De prijs is vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951).
(via: Literatuurplein)



Meer info: www.slau.nl

0 reacties:

Een reactie posten