Herman De Coninckprijzen voor poëzie 2011

Logo Herman De Coninckprijs 2011Gisteren werd door boek.be opnieuw de jaarlijkse Herman de Coninckprijzen uitgereikt, waarbij telkens de beste dichtbundel, het beste poëziedebuut én het beste gedicht van het afgelopen jaar wordt bekroond.

De Herman de Coninckprijs voor beste dichtbundel gaat naar Marc Tritsmans voor Studie van de schaduw. Hij wint hiermee een geldprijs van 6000 EUR. De overige genomineerden waren Johan de Boose (Geheimen van Grzimek), Marleen De Crée (Het is niet de lava), Stefan Hertmans (De val van vrije dagen) en Joke van Leeuwen (Hoe is 't: gedichten in de stad).

De Nederlandse Annemie Estor schreef met Vuurdoorn me de beste debuutbundel van 2010. Zij ontvangt hiervoor de Herman de Coninckprijs voor beste debuut, goed voor een geldprijs van 1000 EUR.
Affiche Gedichtendag 2011 in de Kortrijkse bibliotheekBeide auteurs ontvangen morgen - op Gedichtendag - hun prijzen tijdens een slotshow in de Antwerpse Arenbergschouwburg.
Ook brachten meer dan 4300 mensen online hun stem uit op de vijf genomineerde gedichten voor de Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht. Marc Tritsmans viel opnieuw in de prijzen en kreeg voor Uitgesproken maar liefst 1654 voorkeursstemmen.

De gratis gedichtendagposter met het winnende gedicht wordt morgen verspreid bij alle deelnemende Vlaamse boekhandels.

Uitgesproken
praat met mij en doe dat
honderduit, vertel me zwijgend
waarover een leven gaat
hoeveel tederheid er nodig is
en adem gulzig tot het eind

spreek dit lichaam zonder
een spoor van schroom, spreek
het, spel het volledig uit
laat me duizelen breng me
in totale ademnood geef je

eindelijk helemaal bloot
Marc Tritsmans

0 reacties:

Een reactie posten