Vandaag: Boterhammen in de Bib met het B-Fastteam

logo B-FastteamDe aarde beeft, een tsunami veegt steden en dorpen weg. Menselijk leed en ontreddering bereiken onze media. Vrijwel meteen schiet in zo’n gevallen, als de situatie in de getroffen landen het toelaat, een organisatie in gang die ter plekke kleine mirakels verricht. Mensen terugvinden, onderdak bieden, noodhospitalisatie en eerste zorgen…

Het Belgische B-Fastteam heeft een schitterende reputatie en een mooi palmares op dat vlak. Snelheid en efficiëntie zijn cruciaal bij grote rampen. Na de aardbeving in Turkije in 1999, waar ons land zeer gewaardeerde hulp bracht, begreep onze regering dat er een permanente structuur nodig is om snel en doeltreffend de handen uit de mouwen te steken.

Samenwerken in België: het kan. De diensten van de Premier, die van de departementen Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Volksgezondheid en Leefmilieu, Binnenlandse Zaken, Begroting en van het Ministerie van Defensie treden nu gecoördineerd op in zo’n gevallen. Dit zorgt ervoor dat dokters en reddingswerkers morgen het vliegtuig op kunnen als ze weer eens ergens accuut nodig zijn. Het Belgian First Aid and Support Team bestaat er sinds het KB van 2003.

We zagen het prachtige werk van B-Fast tijdens voorbije jaren oa. in Banda Aceh, Kashmir, Haiti. Hoe steekt zo’n missie in elkaar? Welke radertjes treden in werking? En hoe vergaat het onze reddingswerkers op het terrein?

Een vertegenwoordiger van B-Fast getuigt…

Boterhammen in de bib: B-Fastteam
vandaag om 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 6 EUR (aan de deur) - i.s.m. Vorming Plus - meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be

0 reacties:

Een reactie posten