Internationale dag van de Moedertaal

Vandaag, 21 februari, is het Dag van de Moedertaal. Dit initiatief werd in 2000 in het leven geroepen door de UNESCO vanuit het idee dat taal hét instrument is om het culturele erfgoed te bewaren. Deze dag staat dus helemaal in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid.
Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen de diverse mensengroepen. Dit zou leiden tot meer begrip. Het communiqué dat tot de Dag van de Moedertaal oproept, meldt dat er bijna 6000 talen zijn.
"Moedertaal en taaldiversiteit beïnvloeden in grote mate de identiteit van individuen. Maar als bron van creativiteit en als middel voor culturele expressie zijn ze eveneens van belang voor de samenleving. Talen zijn een niet te onderschatten factor bij ontwikkeling en groei. Het is welbekend hoe belangrijk onderwijs in de moedertaal is voor het behalen van goede leerresultaten. Het kan bovendien ingezet worden als een instrument om discriminatie te bestrijden en om achtergestelde groepen te bereiken."
"Meertaligheid biedt talrijke kansen voor dialoog, die noodzakelijk is voor het vergroten van wederzijdse verstandhouding en samenwerking. Het aanleren van nieuwe talen hoeft geen bedreiging te vormen voor de moedertaal. Meertaligheid zorgt voor een omgeving waarin diversiteit kan floreren en vergemakkelijkt de uitwisseling van kennis en ervaringen. Vertrekkende vanuit de moedertaal, moet het aanleren van meerdere talen een pijler zijn van het onderwijs in de 21ste eeuw."

- UNESCO directeur-generaal Irina Bokova over het belang van talen -

Aanleiding om voor 21 februari te kiezen zijn de rellen in 1952 toen diverse studenten omkwamen tijdens demonstraties om het Bengaals, de zesde taal van de wereld, erkend te krijgen als een officiële taal van Pakistan. De regering had gesteld dat uitsluitend het Urdu de taal van Pakistan was.



(bron)

Meer info via www.unesco-vlaanderen.be

0 reacties:

Een reactie posten