Camera Novoprijs 2011

Gisteren werd in Brugge tijdens de 28e editie van het Cinema Novofestival enkele filmprijzen uitgereikt. De Camera Novoprijs is voor The White Meadows van regisseur Mohammad Rasoulof die daarmee zo'n 8000 EUR wint.
De film is een absoluut meesterwerk dat met kop en schouders boven de andere competitiefilms uitstak, en dan moet u weten dat wij het niveau van die andere competitiefilms eveneens bijzonder hoog vonden. "The White Meadows" was voor de meeste juryleden de perfecte film: cinematografisch indrukwekkend en narratief fascinerend. De wonderlijke metaforen en allegorieën, de rijke symboliek, de bijna mythologische personages en taferelen, en vooral ook de onaardse wijze waarop Rasoulof al die dingen aan elkaar plakt, maakt van "The White Meadows" zoveel meer dan een film. Of zoals een van ons liet optekenen: "Niet elke filmmaker is een kunstenaar; niet elke kunstenaar is een filmmaker; maar Mohammad Rasoulof is ze ontegensprekelijk alle twee". (Uit het juryrapport)

Avi Neshers' The Matchmaker kon de jongerenjury bekoren en wint zo de Amakourouprijs, goed voor 1250 EUR. Daarnaast werden ook een aantal eervolle vermeldingen toegekend aan Confessions (Tesuya Nakashima) en Carancho (Pablo Trapero). Tijdens volgende editie (8-18 maart 2012) zal Cinema Novo zich focussen op India.


Meer info via www.cinemanovo.be

0 reacties:

Een reactie posten