Shaun Tan wint Astrid Lindgren Memorial Award 2011

Tijdens de Internationale Kinderboekenbeurs in Bologna (28-31 maart 2011) werd gisteren de Astrid Lindgren Memorial Award uitgereikt. Met deze uiterst prestigieuze jeugdliteratuurprijs worden auteurs, illustratoren, verhalenvertellers, leesbevorderaars of literaire organisaties beloond die zich op de één of andere manier speciaal hebben ingezet voor jeugdliteratuur. De award wordt sinds 2002 uitgereikt ter nagedachtenis van de bekende Zweedse schrijfster.
Dit jaar koos de vakjury voor het oeuvre van illustrator Shaun Tan die voor deze "nobelprijs voor kinderliteratuur" een bedrag van 5 miljoen Zweedse kronen (ruim 5600000 EUR) ontvangt.

Tan is een meesterlijk verteller en wegbereider voor het beeldverhaal. Zijn getekende wereld is een apart universum waar niets vanzelfsprekend is en alles mogelijk. Jeugdherinneringen zijn referentiepunten, maar de vertelkracht van de plaatjes is universeel en raakt iedereen, los van zijn of haar leeftijd. (uit het juryrapport)


Vorige winnaars van de Astrid Lindgren Memorial Award waren onder anderen Philip Pullman, Christine Nöstlinger en Kitty Crowther.

Meer info via www.alma.se/en

0 reacties:

Een reactie posten