Tom Lanoye wint Henriette Roland Holst-prijs 2011

Tom Lanoye won met zijn roman "Sprakeloos" de Henriette Roland Holst-prijs 2011. Het boek won eerder al de Gouden Uil Publieksprijs en werd genomineerd voor de zowel de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Volgens de jury: "Lanoye weet als geen ander wat hij moet weglaten of verstoppen om de grootst mogelijke betrokkenheid op te roepen. Dat talent heeft hij van zijn moeder, en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. De dankbaarheid daarvoor blijkt uit elke regel van dit boek, dat misschien nog het best als een onvergetelijk standbeeld in taal kan worden getypeerd."

De Henriette Roland Holst-prijs is een Nederlandse literaire prijs die wordt toegekend door de Maatschappij der Nederlandse letterkunde voor een werk dat "uitmunt door sociale bewogenheid en literair niveau", in de geest van de dichteres Henriette Roland Holst-van der Schalk. De prijs werd ingesteld in 1957 door uitgeverij De Arbeiderspers. Aanvankelijk werd in principe elk jaar een prijs uitgereikt, vanaf 1980 tweejaarlijks en sinds 1984 driejaarlijks. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van €2.500.

Meer info: maatschappijdernederlandseletterkunde.nl, www.tomlanoye.be

0 reacties:

Een reactie posten