Video: digitaliseer zelf je boeken... met een cirkelzaag



(In de Kortrijkse bib gaan we een "ietsje" delicater te werk bij het digitaliseren van o.a. erfgoedmaterialen en elpees dan op het bovenstaande instructiefilmpje)

Een zekere Carl Youngblood toont met dit filmpje hoe je op een wel heel onconventionele en snelle manier een technisch boek over de tekstverwerker LaTex inscant. De procedure van deze doe-het-zelver bestaat er in om de rug van het boek af te zagen met een cirkelzaag (liefst mét veiligheidschoenen aan je voeten!) en de bladzijden vervolgens in de documentenlader van een scanner in te voeren om te digitaliseren.

Een aantal alternatieven voor deze nogal destructieve methode zijn o.a. het "DIY book scanning" project dat bestaat uit een houten constructie, openbron software en een goedkope digitale camera en ook deze goedkopere "portable, paperless, digital copy machine".

De digitaliseringsprojecten van de Kortrijkse bib kun je steeds volgen door de Flickr fotopagina van de bib op te volgen. Je vindt er o.a. de steeds groter wordende collecties digitale, middeleeuwse manuscripten en oude drukken.

Meer info: "How to digitize a book" video, Flickr fotopagina

0 reacties:

Een reactie posten