Woutertje Pieterse Prijs 2011 voor Benny Lindelauf

Benny Lindelauf heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2011 gekregen voor zijn jeugdboek "De hemel van Heivisj" (uitg. Querido). Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze literaire prijs voor kinder- en jeugdboeken werd dit jaar voor de 24ste keer uitgereikt.

De jury over het winnende boek:
[Dit boek] wist ons meteen en unaniem te verleiden, te charmeren, te ontroeren en te intrigeren. Een meerstemmig verhaal is het, boordevol grote en kleine verhalen, en een magistrale ode aan de vertelkunst. Een overrompelend boek ook, dat zich niet onder één noemer laat vangen.[…]

Een streekroman, een familiesaga, een oorlogsverhaal, een coming-of-age-boek, een magisch-realistische roman, vroegen we ons af? Vijf in één, vonden we. Vijf halen één betalen! Daarom alleen al is dit boek een huzarenstuk. Maar er is meer, veel meer.[…]

Zijn onvergetelijke personages zijn springlevend en verbluffend authentiek. Voorspelbare clichés en melige dramatiek kom je hier niet tegen. Je gelooft wat je leest, en daar gaat het om in echte literatuur. Dit is geen opdringerige mooischrijverij, maar grote literatuur, in een hoogst originele stijl en taal opgeschreven: sober en gedoseerd, direct en poëtisch, sfeervol, geestig en suggestief. De krachtige beelden, de verrassende en treffende formuleringen en de levensechte dialogen staan steeds in dienst van het verhaal.
[…]
Het volledige juryrapport kun je hier raadplegen.

De Woutertje Pieterse Prijs dankt z'n naam aan het gelijknamige boek van Multatuli en wordt jaarlijks uitgereikt aan een kinder- of jeugdboek dat zowel naar taal en inhoud als vormgeving en illustraties van een bijzondere kwaliteit is. Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinderliteratuur.

Eerdere winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs waren o.a. Anne Provoost (1995), Joke van Leeuwen (1997), Bart Moeyaert (2001), Thé Tjong-Khing (2005), Hans Hagen (2008), Peter Verhelst en Carll Cneut (2009) en Carli Biessels (2010).

(via: www.woutertjepieterseprijs.nl)

Meer info op www.woutertjepieterseprijs.nl

0 reacties:

Een reactie posten