122 jaar Charlie Chaplin


Vandaag is het 122 jaar geleden dat de Britse Sir Charles Spencer "Charlie" Chaplin geboren werd. Om dit te vieren zorgde Google voor de allereerste video doodle. Een bijzonder toepasselijk eerbetoon aan de grootste ster van de stille film.

Charlie Chaplin regisseerde en produceerde zelf meer dan 80 films die hij vaak zelf van muziek voorzag: "The Kid" (1921), "The Gold Rush" (1925), "Modern Times" (1936) en "The Great Dictator" (1940).

Doorgaans is een zwerver het vaste personage is, iets dat na de films "The Tramp" (1915) en "The Bank" (1915) zijn vaste vorm kreeg. Hoewel Chaplin het personage reeds in eerdere films bracht zorgden deze films voor een overgang van een voornamelijk door slapstick gevoed karakter naar een personage dat zorg draagt voor anderen in plaats van alleen zichzelf.

Het is een figuur met verfijnde manieren, kleding, en de waardigheid van een gentleman waarvoor zijn schoonvader zijn eigen (vrij brede) broek, Chester Conklin de strakke staartjas, Ford Sterling de grote schoenen en Mack Swain een stukje gaf voor er een snor bijdroeg. Het enige wat van Chaplin zelf was, was de gammele wandelstok.

Enkele jaren daarvoor, van 1910 tot 1912, ging hij met de Fred Karno troep nog naar de VS, waar hij Arthur Stanley Jefferson leerde kennen, een landgenoot die later als Stan Laurel (de helft van het komische duo Laurel en Hardy), bekend zou worden.

(via infocaris, Wikipedia en Google)

0 reacties:

Een reactie posten