Prijsuitreiking: Best Vormgegeven Boeken 2011

In deSingel (Antwerpen) vond gisteren - tijdens De Staat van het Boek - ook de prijsuitreiking plaats van De Best Vormgegeven Boeken 2011, voorheen bekend als de Plantin-Moretusprijzen. Als organisator wil de Vlaamse Uitgevers Vereniging hiermee jaarlijks de mooist uitgegeven boeken en publicaties bekronen die opvallen door hun "verzorgde en originele vormgeving, typografie, illustratie en grafisch-technische productie". Nog meer dan vroeger wil men ook de nadruk leggen op de verhouding tussen de inhoud en de vormgeving in boeken.

De vakjury koos voor de 11 categorieën telkens één of meerdere titels uit als winnaar. Zo werden in totaal 18 boeken bekroond, waarbij telkens de vormgever en de uitgever in de bloemetjes werden gezet. Allen kregen ze ook een trofee van ontwerper Stan Van Steendam, die dit jaar zelf ook in de prijzen viel.

In maart kon iedereen ook zijn stem uitbrengen op één van de tien boekomslagen die meedongen naar de Publieksprijs. Er werd massaal gestemd en uiteindelijk kreeg Brooddoos. Een verhaal in veertien sneetjes (omslag Katleen Miller, tekst Dimitri Leue, illustrator Tom Schoonooghe) de meeste stemmen achter zich. Kathleen Miller mag als vormgeefster nu voor bpost haar eigen postzegel ontwerpen die in 2013 wordt uitgegeven.
Brooddoos. Een verhaal in veertien sneetjes vertelt het verhaal
van Casie die voor de eerste keer naar school gaat en het daar niet altijd even fijn vindt. Haar brooddoos is haar stukje thuis in die onbekende wereld.
Het boek maakt deel uit van de zogenaamde Brooddoostrilogie waarbij de andere delen een kookboek en een portrettenboek zijn. Dimitri Leue bewerkte dit boek ook al tot een theatervoorstelling voor kinderen.

In de brochure vind je een overzicht van alle winnaars en het volledige juryverslag terug, samen met tal van foto's en informatie over de bekroonde boeken, uitgevers en vormgevers.
Alle winnende boeken & omslagen kan je trouwens gaan bewonderen in de gelijknamige tentoonstelling in het Gentse Design Museum (22 april - 13 juni 2011).

Meer info via www.boek.be

0 reacties:

Een reactie posten