Lofprijs der Nederlandse Taal 2010 voor Martine Tanghe

Gisteren werd in het Vlaams Parlement, in aanwezigheid van minister Joke Schauvliege, de Lofprijs der Nederlandse taal 2010 uitgereikt aan Martine Tanghe.
De nieuwslezeres krijgt die prijs vooral door haar subtiele afkeuring die ze liet blijken tijdens een nieuwsuitzending toen een Vlaams overheidsinitiatief een Engelse naam kreeg (Flanders Synergy).

De organisatie van de lof- en sofprijzen is in handen van stichting Nederlands en het Algemeen-Nederlands Verbond, een vzw die zich verzet tegen de overvloedige instroom van Engelse woorden in het Nederlands. Ze kiezen elke maand een "lof" en een "sof" en op het einde van het jaar kan het grote publiek dan via de website stemmen op hun favoriet. Zo waren o.a. ook de Nederlandse journalist Henk Hofland en presentator Tom Egbers in de running.

De prijsuitreiking is bedoeld als een blijk van waardering voor de persoonlijke inzet van Martine Tanghe, die vooral werkt vanuit de taalbewuste omgeving van de VRT. Taalgebruik door medewerkers van de omroepen strekt veel toehoorders en kijkers tot voorbeeld en schept daarom een verantwoordelijkheid, aldus Stidhting Nederlands.
Ze hebben me toch even moeten overtuigen de prijs in onvangst te nemen. Ik ben absoluut geen fundamentalist als het over taal gaat, ik ben absoluut geen taalpurist. Maar ze hebben me kunnen overtuigen dat het met de beste bedoelingen was en ik vind het wel fijn dat de prijs uit Nederland komt. Ik probeer altijd helder en duidelijk te spreken en wil verstaan worden in heel België én in Nederland.
(Martine Tanghe)

De Sofprijs der Nederlandse taal 2010 gaat naar Hema, omdat deze Nederlandse warenhuisketen niet de moeite neemt om tal van cosmetiaproducten te voorzien van een correct Nederlands opschrift. Iets wat vrij opmerkelijk is aangezien er geen winkels zijn in Engelstalige landen.
Over het algemeen weigeren de sofwinnaars om hun prijs in ontvangst te nemen en ook Hema zet die traditie voort.

Gezien de verdere internationalisering van ons bedrijf en daarmee de noodzaak om een meer internationaal aansprekend productopschrift te hanteren, is de reden dat we de aangeboden aanmoedigingsprijs niet in ontvangst zullen nemen.
(René Repko, marketingdirecteur)
meer info via www.stichtingnederlands.nl en www.anv.nl

0 reacties:

Een reactie posten