Peter Pontiac wint Marten Toonderprijs 2011

© Marco BakkerDeze week won Peter Pontiac de Marten Toonderprijs 2011. Hiermee wordt hij de tweede Nederlandse stripauteur wiens oeuvre erkend wordt als een bijzondere bijdrage aan het Nederlandse beeldverhaal én daarmee ook aan het Nederlands erfgoed. De vorige winnaar was Jan Kruis.

Peter Pontiac (1951) is een echte autodidact, hij volgde geen enkele "teken"opleiding. Toch zag hij kans om te groeien van onbekende tekenaar naar een internationaal erkende illustrator en kunstenaar. Hij begon zijn carrière met omslagen te tekenen voor muziekboeken met songteksten van o.a. The Rolling Stones en Bob Dylan. Ook publiceerde hij dikwijls in undergroundbladen als Tante Leny Presenteert en Modern Papier. Later werd hij bekend als illustrator voor verschillende media, oa. Oor, NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad.

Hij ontvangt zijn prijs, een bedrag van 25000 EUR, op 9 september tijdens het Stripfestial Breda. Ook opent er dan een overzichtstentoonstelling in het Graphic Design museum die zal lopen tot 27 november 2011.

Peter Pontic heeft met "Kraut" de beste Nederlandse graphic novel getekend én geschreven. Zijn werk is vernieuwend. Hij heeft iets aan de Nederlandse strip toegevoegd wat er nog niet was: een combinatie van schrijver- en kunstenaarschap.
(uit het juryrapport)
De Marten Toonderprijs, vernoemd naar de bekende Tom Poes-tekenaar, werd in het leven geroepen door het Fonds BKVB. Dit op vraag van de Nederlandse stripwereld zelf. Zij vonden immers de mogelijheden voor striptekenaars in Nederland te onbekend en te onbeperkt en wilden via een 'grote' strippprijs extra aandacht vestigen op hun strips.


Meer info via www.fondsbkvb.nl

0 reacties:

Een reactie posten