Philip Roth wint Man Booker International Prize 2011


De Amerikaanse auteur Philip Roth (°1933) werd onlangs bekroond met de prestigieuze Man Booker International Prize 2011 tijdens het Sydney Writer's Festival. Roth werd gekozen uit een shortlist van in totaal 13 gerenommeerde internationale auteurs.

Philip Roth is een literaire reus in de Engelstalige wereld en een van de meest productieve, gevierde en tegelijk ook meest controversiële auteurs. Roth schrijft veelal over de Joodse identiteit en de politieke cultuur in de Verenigde Staten. Hij werd beroemd door de seksueel expliciete roman Portnoy's Complaint (1969). Bekend is ook zijn trilogie uit de late jaren negentig: American Pastoral (1997), I Married a Communist (1998) en The Human Stain (2000). De auteur won diverse literaire prijzen waaronder de Pulitzer Prize, de National Medal of Arts en verschillende edities van de National Book Award en de PEN/Faulkner Award.

De Man Booker International Prize wordt sinds 2005 tweejaarlijks uitgereikt aan een internationale, levende fictieauteur, als bekroning voor diens ganse Engelstalige oeuvre. Vorige winnaars waren Ismail Kadare (2005), Chinua Achebe (2007) en Alice Munro (2009). Philip Roth is de vierde auteur die de prestigieuze literatuurprijs wint én daarmee ook het mooie geldbedrag van maar liefst £60.000 (ca. €68.000).

Meer info: www.themanbookerprize.com, rothsociety.org

0 reacties:

Een reactie posten