Liegend Konijn 2011 voor Lieke Marsman



De 3e Debuutprijs Het Liegend Konijn werd toegekend aan de jonge dichteres Lieke Marsman (°1990) voor haar poëziebundel "Wat ik mezelf voorhoud". De bundel werd al eerder bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

De jury, voorgezeten door Jozef Deleu, over de bundel van Lieke Marsman:
In "Wat ik mijzelf graag voorhoud" verschuift Lieke Marsman het brandpunt van haar blik voortdurend. Marsman onderzoekt tastend, speels en beschouwend werkelijkheid en taal. De lezer volgt de dichteres in haar denkbewegingen – hij is getuige, wordt deelgenoot. Dat maakt deze bundel zo intrigerend...

Marsmans poëzie wekt de indruk dat zij ter plekke ontstaat en zich ontrolt, alsof de dichter zélf verrast wordt door de loop en monding van haar gedachten – gedachten over dromen, herinneringen, gebeurtenissen, de taal. Maar hoezeer de focus telkens ook wordt verlegd, de gedichten zijn van A tot Z helder, de beelden treffend, de verzen welluidend.
Lieke Marsman debuteerde als dichteres op www.tirade.nu, het literair tijdschrift van uitgeverij van Oorschot, waar ze een blog bijhield en het werk van generatiegenoten vertaalde en besprak. Recent werk kun je steeds lezen op haar blog: blauwvogel.wordpress.com.

De poëzieprijs "Het Liegend Konijn" wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Vlaams-Nederlands Huis de Buren en door het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn. Met de prijs willen de organisatoren de Nederlandstalige poëzie promoten helpen verspreiden in Europa. De winnaar krijgt een geldprijs van €2.500 euro, de publicatie van 1 gedicht dat vertaald wordt in de 23 officiële talen van de EU en de integrale vertalingen van zijn of haar werk naar het Frans, Duits en Engels.

Meer info: www.hetliegendkonijn, www.deburen.eu, blauwvogel.wordpress.com

0 reacties:

Een reactie posten