Orange Prize for Fiction 2011 voor Téa Obreht



De Servisch-Amerikaanse auteur Tea Obreht (°1985) won de Orange Prize for Fiction 2011 voor haar debuutroman en bestseller "The Tiger's Wife" (uitg. Weidenfeld & Nicolson). De literaire prijs is al aan de 16e editie toe, bestaat uit een bedrag van £30.000 en een bronzen "Bessie" en wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste Engelstalige roman geschreven door een vrouwelijke auteur. Op haar 25ste is Obreht de jongste auteur ooit die de prijs wint.

"The Tiger's Wife" " speelt zich af in een Balkanland dat verwoest is door een militair conflict en vertelt het verhaal van Natalia een jonge dokteres die het leven van haar geliefde grootvader probeert te reconstrueren na zijn dood in mysterieuze omstandigheden.

Bettany Hughes, juryvoorzitster, over Téa Obreht en haar boek:
The Tiger's Wife is een uitzonderlijk boek en Téa Obreht is een spannend nieuw talent. Obreht's observatietalenten en haar inzicht in de wereld zijn opmerkelijk. Door het vakkundig spinnen van een reeks magische verhalen is ze er in geslaagd om de tragedie van het Balkanconflict tot in onze woonkamers te laten doordringen met een bitterzoete levendigheid.

Het boek herinnert er ons aan hoe makkelijk we in de barbaarsheid kunnen vervallen maar heeft het ook over de breedte en de diepte van liefde. Obreht viert het vertellen van verhalen en helpt ons om te onthouden dat het de verhalen zijn die we over onszelf en over anderen vertellen die ons maken wie we zijn en de wereld maken hoe die is.
Winaars van vorige edities waren o.a. Barbara Kingsolver voor "The Lacuna" (2010), Marilynne Robinson voor "Home" (2009) en Rose Tremain voor "The Road Home" (2008).

Meer info: www.orangeprize.co.uk, www.teaobreht.com

0 reacties:

Een reactie posten