Prince of Asturias Award 2011 voor Leonard Cohen

Leonard Cohen werd eergisteren uitgeroepen tot winnaar van de Prince of Asturias Awards 2011, in de categorie Letters (literatuur). In oktober mag de Canadese singer-songwriter samen met de andere winnaars zijn prijs in ontvangst nemen, nl. 50 000 EUR en een kunstwerk van Joan Miró.
Leonard Cohen wordt bekroond voor zijn liedjesteksten en zijn gedichten, "een literair oeuvre dat wereldwijd 3 generaties beïnvloed heeft. [...] Daarnaast is hij één van de meest invloedrijke hedendaagse schrijvers, met zijn poëzie en songs heeft hij op een prachtige en diepgaande manier de grote 'vraagstukken der mensheid" verkend.
(Uit het juryrapport)

Er waren maar liefst 32 personen uit 25 verschillende landen genomineerd voor deze award, zowat de belangrijkste Spaanse literaire prijs voor auteurs die niet in het Spaans schrijven. Eerdere winnaars in deze categorie waren recentelijk Amin Maalouf, Ismaïl Kadaré, Margaret Atwoord, Amos Oz en Paul Auster.
Een volledig overzicht van alle winnaars in de acht vakgebieden vind je hier.

De Prince of Asturias Awards worden georganiseerd door de Asturias Fundacion, gesticht in 1980. De belangrijkste doelstelling van deze instelling is om de banden te verstevigen tussen het vorstendom en de prins van Asturië, H.R.H. Felipe de Borbón, alsook "bij te dragen tot het stimuleren en bevorderen van de wetenschappelijke, culturele en humanistische waarden die deel uitmaken van het universele erfgoed van de mensheid".



meer info via www.leonardcohen.com en www.fpa.es

0 reacties:

Een reactie posten