Frank Dikötter wint Samuel L. Johnson Prize 2011

Logo Samuel L. Johnson Prize ©www.thesamueljohnsonprize.co.ukDe BBC Samuel Johnson Prize for non-fiction 2011 gaat dit jaar naar de Nederlandse sinoloog Frank Dikötter.

De jury kende hem de prijs toe voor zijn boek Mao's Massamoord (Mao's Great Famine") waarin hij het sociale experiment van Mao (De Grote Sprong Voorwaarts) beschrijft en verder uitdiept aan de hand van nieuw ontdekte informatie uit verborgen archieven.

Uit de vele inzendingen kwamen er uiteindelijk - samen met Frank Dikötter - een zestal genomineerden op de shortlist terecht. Zij winnen elk een bedrag van 1000 GBP:
  • Caravaggio: A Life Sacred and Profane - Andrew Graham Dixon
  • Liberty’s Exiles - Maya Jasanoff
  • The Rational Optimist - Matt Ridley
  • Bismarck: A Life - Jonathan Steinberg
  • Reprobates - John Stubbs
Mao's massamoord is verplichte literatuur voor iedereen die een beter begrip wil krijgen van de geschiedenis van de 20e eeuw.
Ben Macintyre, juryvoorzitter

De BBC Samuel Johnson Prize is één van de meest prestigieuze Britse literaire prijzen en wordt al sinds 1999 uitgereikt aan het beste non-fictie boek van het voorbije jaar. Zowel biografieën, reisboeken, populairwetenschappelijke werken en boeken over actuele onderwerpen komen in aanmerking voor de hoofdprijs van 20 000 GBP (ca 22 300 EUR).

Meer info via www.thesamueljohnsonprize.co.uk en http://web.mac.com/dikotter

0 reacties:

Een reactie posten