Kortrijkzaan Rik Dereeper wint poëzieprijs Stichting "Eén en ander"

Kortrijkzaan Rik Dereeper won de 3e editie van de poëzieprijs van de Nederlandse Stichting "Eén en ander". De jury kwam onlangs uit Den Haag om prijs, ter waarde van €1000, te overhandigen aan de winnaar. Gezien de titel van het winnende gedicht, "Gymjuf", werd de prijs overhandigd op een passende locatie, namelijk de turnzaal van de basisschool Kinderland in Kortrijk.

De Stichting "Eén en ander" nodigt elk jaar dichters uit Nederland, België en andere Nederlandstalige delen van de wereld uit om mee te dingen naar de jaarlijkse poëzieprijs van de stichting. De stichting kiest ieder jaar een onderwerp dat aansluit bij maatschappelijke thema’s die tot nadenken zouden moeten stemmen. Het thema van deze 3e editie was "Niet iedereen kan de beste zijn".

Het werk van Rik Dereeper werd vertaald en opgenomen in diverse bloemlezingen en literaire tijdschriften, zoals Poëziekrant en Ballustrada. Als dichter ontving hij reeds diverse poëzieprijzen waaronder de Literaire Prijs van de stad Harelbeke (1990 en 2004), de Tweejaarlijkse Poëzieprijs van de gemeente Keerbergen (2006), de Poëzieprijs Literaire Living (Ardooie, 2008), Filologica's Literaire Prijs (Gent, 2009), de Poëzieprijs CC Boontje (Sint-Niklaas, 2010), de Herman J. Claeys-Poëzieprijs (Antwerpen, 2011) en De Gouden Zandkorrel (Noordwijk, 2011).

In 2012 zal Rik Dereeper debuteren met een bundel jeugdpoëzie. De bundel is als manuscript genomineerd voor de Poëzieprijs Merendree.

(foto via: Poëziecentrum)

Meer info: www.een-en-ander.nl, www.rikdereeper.be

0 reacties:

Een reactie posten