112e verjaardag van Jorge Luis Borges



Vandaag viert de Google Doodle de 112e geboortedag van de Argentijnse dichter en schrijver Jorge Luis Borges
(°24 augustus 1899, Buenos Aires – +14 juni 1986, Genève).

Jorge Luis Borges wordt gerekend tot de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw. Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa noemde hem "de grootste Spaanstalige schrijver sinds Cervantes". Zijn werk had een enorme invloed op de opkomst van de Spaans-Amerikaanse literatuur in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Borges is vooral beroemd geworden door zijn fantastische verhalen. In 1935 verscheen zijn bundel "Historia universal de la infamia" (Ndl. tit.: "Wereldschandkroniek") en in 1941 "El jardín de senderos que se bifurcan" (Ndl. tit.: "De tuin met zich splitsende paden"). Het in 1944 gepubliceerde "Ficciones" (Ndl. tit.: "Fantastische verhalen") betekende voor hem zijn internationale doorbraak. In dezelfde soms magisch realistisch aandoende stijl verscheen in 1949 nog "El Aleph" (Ndl. tit.: "De Aleph").

In de Kortrijkse bib vind je een 20-tal werken, zowel in een Spaanstalige als in een vertaalde editie, van Jorge Luis Borges terug in de collectie. Deze kun je terugvinden in de online catalogus via deze link.

0 reacties:

Een reactie posten