"Dankzij de bib..." maken we van de Bibliotheekweek 2011 een spetterend feest

Sinds jaar en dag staat de Vlaamse bibliotheekweek in het geheugen gegrift van iedereen die de bibliotheken een warm hart toedraagt. De bibliotheekweek vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 22 oktober 2011 en draagt het thema "Dankzij de bib…", niet toevallig een dankbaar thema om af te toetsen wat de bibgebruiker te danken heeft aan de bib. Traditiegetrouw betekent de verwendag op 15 oktober 2011 het startschot van een week barstensvol leuke activiteiten.

Het programma krijgt wat extra cachet door de lancering van ons nieuwe duurzame project "De Boekenboom". Onder het motto "Dankzij de bib wordt je ecologische voetafdruk kleiner" investeert de Kortrijkse bibliotheek voortaan de opbrengst van de boekenverkoop in enkele heuse ‘boekenbomen’. Hiermee wil de bibliotheek iets terug geven aan het milieu om de impact die ze heeft op de natuur te verkleinen. De eerste reeks bomen staat gedurende de ganse bibliotheekweek in de inkomhal van de centrale bibliotheek waar ze op 22 oktober 2011 om 09u30 gehuldigd worden door Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege alvorens een vaste stek te krijgen in het groene lint van Kortrijk. Daarna krijgen ook alle buurtbibliotheken een eigen "boekenboom".

"Dankzij de bib krijg je een week om nooit meer te vergeten", laat het een zin zijn die de bibliotheekweek anno 2011 typeert. Ontdek hieronder het volledige programma:

Zaterdag 15 oktober 2011


Workshop: "Van boom tot instrument in de muziekfanfare
"
Iedereen maakt zijn instrumentje. Of dat nu een vlierfluitje is of een ferme klepper, het zal klinken in onze slotvoorstelling. Niet alleen leer je iets bij over de oorsprong van de materialen, tegelijk leren we enkele liedjes en dansen we in het rond. Neem gerust je mama en je papa mee, maar let op, klop niet op je vingers.

10u30-12u30 - 13u30 – 15u30 - gratis - afdeling beeld en geluid (-1) - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk


Pöetisch kapsalon
Onze kapsters zijn niet enkel haarartiesten. Het zijn ook kakelende babbelaars. Van wachtrij tot de klant zelf: iedereen krijgt gedichten te horen, kan meezingen met staartjesrap, speelt mee met een knip-en-krol-woordspel en noem maar op.

10u30-12u - gratis - jeugdafdeling (-1) - Centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

Gametornooi
Voor de vierde maal organiseert de bib terug een gametornooi. Ben je een gamer en speel je graag de stukken van het scherm, dan kun je meedingen naar de hoofdprijs van het tornooi: een PLAYSTATION 3. Verder zijn er nog waardebonnen van Game Mania te winnen!

10u30-13u30 - gratis - vanaf 12 jaar - Oranje Zaal (+1) - inschrijven via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be - beperkte plaatsen - Oranje zaal - Centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

De Letter Geletterden
Ludieke fanfare die je met een lach de bibliotheek binnenhaalt.

11u30-13u30 - gratis - Centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

Workshop "hapjes maken
"
Oxfam leert je op een eerlijke manier hapjes maken.

10u30-12u30 - gratis - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Workshop Bloemschikken

Met de bloemen van Vincent Docquir hebben vele mannen hun vrouwen al verrast. Heb je toch de boot gemist? Geen nood, de fameuze Kortrijkse bloemist komt je met plezier vertellen hoe je zelf een boeketje samenstelt in zijn boeiende workshop ‘Bloemschikken’.

14u30-15u30 - gratis - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Maandag 17 oktober 2011


Boterhammen in de bib: Jan Allein – "Over gsm- en andere straling"
De gsm is zowat het voornaamste communicatiemiddel geworden. Maar is de gebruikte technologie wel zo ongevaarlijk als de producenten beweren? Wat met GSM- en andere straling? De ondertoon laat steevast vermoeden dat die straling niet zo onschuldig is. In een onderhoudende lezing vertelt biochemicus Jan Allein alles over de effecten van gsm- en andere straling op je gezondheid. Met sprekend gemak maakt hij duidelijk wat het verschil is tussen golven die je gsm, microgolf, draadloos internet en gsm-masten uitzenden en welke voorzorgen je hiertegen kunt nemen. Het past perfect binnen de doelstelling die Jan Allein als coördinator van de onafhankelijke werkgroep Beperk De Straling nastreeft, namelijk het informeren van publiek en het beleid over de mogelijke gevolgen van nieuwe, draadloze technologieën.

Meer info: www.beperkdestraling.org

12u15 – 13u15 - €5 / €2,5 (CJP-tarief), incl. soep - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - i.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Donderdag 20 oktober 2011:

Boekenbomen: Film! Film! Film! De impact die ontbossing op de natuur heeft, kun je nog het beste aantonen aan de hand van scherpe beelden. De filmavond start met een korte intro van de bekende natuurfotograaf Yann-Arthus Bertrand die hallucinante natuurbeelden bevat.

De film "Green" vertelt het verhaal van een vrouwelijke Orang-Oetan die haar natuurlijke biotoop, het Indonesisch regenwoud, langzamerhand ziet verdwijnen en dreigt ten onder te gaan aan de ontbossing die op vandaag nog steeds actueel is. In amper een uur slaat regisseur Patrick Rouxel je om de oren met een pakkende documentaire die al een boel prijzen wegkaapte.

Meer info: www.greenthefilm.com

19u30 – 21u - gratis - afdeling beeld en geluid (-1) - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Vrijdag 21 oktober 2011:


Letterkoorts: een literaire wandeling door Kortrijk Verhoogde lichaamstemperatuur bij het horen of lezen van prachtige proza? Voor deze zware vorm van Letterkoorts krijg je het perfecte geneesmiddel toegediend in Kortrijk, dit tijdens een verrassend literair evenement. De twaalf bibliotheken uit Regio Kortrijk bundelen de krachten voor de organisatie van Letterkoorts 11. Het wordt een boeiende tocht langs verrassende locaties met vertrek- en eindpunt in de Schouwburg van Kortrijk. De leesdokters van dienst zijn onder andere de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2011 Yves Petry, Joost Vandecasteele, Maud Vanhauwaert, Eveline Vanhaeverbeke, Veerle Ernalsteen, Marion Bloem, Tommy Wieringa en Sanne en Jan Terlouw.

19u. - Schouwburg, Schouwburgplein 14, Kortrijk - €15 / €10 (abonnementen CC, bibliotheekpas of studentenkaart), inclusief onthaal met hapje en drankje

Een organisatie van Uit in Regio Kortrijk, de Kortrijkse bib, Cultuurcentrum Kortrijk, Stadsbestuur Kortrijk en m.m.v. alle bibliotheken in de regio


Zaterdag 22 oktober 2011

Lancering Boekenboomproject
Hoog bezoek in de Kortrijkse bib op zaterdag 22 oktober 2011. Vlaams minister van cultuur en leefmilieu Joke Schauvliege komt de allereerste boekenbomen huldigen.

10u. - Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, Kortrijk


Tentoonstellingen:

Bekende bibliothecarissen Dankzij de bib word je een bekend figuur, het is het belangrijkste uitgangspunt van onze leeszaal om een aantal bekende bibliothecarissen uit te lichten en stil te staan bij wat de bibliotheek voor hen betekende.

15 t.e.m. 22 oktober 2011 - Leeszaal - Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, Kortrijk


Boekenboom: Fototentoonstelling Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand is een Franse fotograaf die vooral bekend is van zijn reeks luchtfoto’s onder de naam "De aarde bekeken vanuit de hemel". Voor het internationale jaar van het bos maakte Yann Arthus-Bertrand een aantal mooie beelden over bossen.

Van 18 t.e.m. 30 oktober 2011 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Meer informatie vind je op www.kortrijk.be/bibliotheekweek

0 reacties:

Een reactie posten