Eerste onuitgegeven boek Conan Doyle gepubliceerd

Na 130 jaar is de eerste, onuitgegeven roman van Conan Doyle (1859-1930), de auteur van o.a. de Sherlock Holmes boeken, gepubliceerd door de British Library.

Conan Doyle schreef "The Narrative of John Smith" (vert. "Het verhaal van John Smith") tussen 1883 en 1884, in de periode dat hij in Portsmouth woonde en het moeilijk had om zich te vestigen als dokter en schrijver. Doyle stuurde het originele manuscript op naar een uitgever maar dat raakte helaas verloren in de post. Hij probeerde het boek opnieuw te schrijven maar na zes hoofdstukken en vier notitieboekjes gaf hij zijn inspanningen op. Op basis van deze overblijvende documenten maakte de British Library een uitgave.

In "The Narrative of John Smith" vertelt Doyle het verhaal van een vijftigjare man die aan zijn kamer gekluisterd is door jicht. Via het personnage John Smith schrijft Conan Doyle zijn gedachten en meningen neer over een ganse reeks onderwerpen zoals literatuur, wetenschap, religie, oorlog en politiek. Opmerkelijk is ook dat de figuur van John Smith al belangrijke trekken vertoont van de wereldberoemde speurder Sherlock Holmes. Deze laatste werd drie jaar later, in 1887, gelanceerd in "A Study in Scarlett" (vert. "Een studie in rood").

De allereerste uitgave van dit boek biedt meteen ook een uniek venster op de geest van de schepper van Sherlock Holmes waarbij ook de verschillende thema's en stijlfiguren die hij in zijn latere werk aanwendt duidelijk zichtbaar zijn.

(via: The British Library)

0 reacties:

Een reactie posten