Gouden Penseel 2011 voor Blexbolex

De Franse illustrator Blexbolex (Bernard Granger) won het Gouden Penseel 2011 voor zijn kinderboek "Seizoenen"(uitg. Clavis). De prijs wordt elk jaar door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) uitgereikt aan het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar.

Het is meteen ook voor het eerst dat een buitenlands boek het Gouden Penseel wint.  In het reglement van de prijs staat dat enkel een oorspronkelijk Nederlands boek de prijs kan winnen. De Penseeljury kwam dit jaar voor het probleem te staan dat de drie mooiste boeken geïllustreerd waren door buitenlanders. "Je kunt dan", aldus de jury, "trouw aan het reglement, de eerste prijs toekennen aan de nummer 4 – een Nederlander – maar de jury wilde het Gouden Penseel aan het allermooiste boek toekennen." De CPNB besloot daarom om voor één keer af te wijken van het reglement.

De jury over "Seizoenen":
Seizoenen is een even rauw als poëtisch boek met ogenschijnlijk minimale beeld- en tekstelementen dat de lezer op een associatieve manier meesleept door een verrassende, zelfs vervreemdende wereld
Het volledig juryrapport kun je hier terugvinden.

De Zilveren Penselen werden uitgereikt aan:
  • Vanessa Verstappen, tekst door Dimitri Leue - Armandus de Zoveelste (uitg. Terra Lannoo)
  • Joëlle Jolivet - Kleur alles (uitg. Harmonie)
De Vlag & wimpels van de Penseeljury 2011, de eervolle vermeldingen, gingen naar:
  • 18 Nederlands illustratoren, tekst door Nicolaas Matsier - Avonturen van Baron von Münchhausen (uitg. Hoogland & Klaveren)
  • Tjalling Houkema - De staart van meneer Kat (uitg. Gottmer)
  • Wendy Panders, tekst Marjet Huiberts - Roodkapje was een toffe meid (uitg. Gottmer)
 (via: cpnb.nl


Meer info: www.cpnb.nl, Blexbolex op Wikipedia

0 reacties:

Een reactie posten