Hella S. Haasse overleden

Uitgeverij Querido maakte vandaag bekend dat de Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse na een kort ziekbed overleden in haar woonplaats Amsterdam. Zij werd drieënnegentig jaar.

Hella S. Haasse werd in 1918 geboren in Batavia. Na een korte toneelcarrière begon ze tijdens de Tweede Wereldoorlog te schrijven. Oeroeg(1948), haar prozadebuut, betekende haar grote doorbraak.
In de jaren die volgden bouwde zij een indrukwekkend en monumentaal oeuvre op, dat bestaat uit historische romans zoals Het woud der verwachting en De scharlaken stad, documentair-historische romans zoals Mevrouw Bentinck en Heren van de thee, Indische romans Oeroeg en Sleuteloog en hedendaagse romans als De wegen der verbeelding en Fenrir.

De literaire kern van haar oeuvre beslaat meer dan twintig romans, een verhalenbundel, vijf autobiografische boeken en enkele essaybundels. Daarnaast schreef zij talloze toneelstukken en liedteksten. Haar werk wordt in negentien landen in vertaling uitgegeven.

Hella S. Haasse werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs, de Annie Romeinprijs, de P.C. Hooftprijs, de Dirk Martensprijs en tweemaal de Publieksprijs. Voor "de artistieke en menselijke waarde van haar veelzijdige oeuvre" ontving zij in 2004 uit handen van koningin Beatrix de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.

De boeken van Hella S. Haasse vind je terug in de online catalogus van de Kortrijkse bibliotheek.

(via: persbericht www.hellahaasse.nl)

Meer info: www.hellahaasse.nl

0 reacties:

Een reactie posten