Prijs voor Opvoeding voor Majo de Saedeleer, Stichting Lezen

Majo De Saedeleer, directeur van Stichting Lezen, krijgt de nieuwe Prijs voor Opvoeding. De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door het Fonds Filson Steers Mariman, opgericht in 2010 en beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en bekroont een persoon in Vlaanderen die zich op een uitzonderlijke manier inzet voor de opvoeding van kinderen of jongeren met een prijs ter waarde van € 60.000.

Majo De Saedeleer is de eerste die deze nieuwe prijs krijgt overhandigd. In juni volgend jaar staat zij tien jaar aan het hoofd van Stichting Lezen Vlaanderen. Volgens de jury:

Zij krijgt de prijs van 60.000 euro omdat ze de jeugdliteratuur volwaardig op de kaart heeft gezet in Vlaanderen. Zij stond aan de wieg van het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur en was volgens de jury bepalend voor het landschap van de Vlaamse jeugdliteratuur in al haar facetten: het uitgeven, illustreren, de zorg voor kwaliteit bij leesbevordering, het stimuleren van kinderen van zeer jonge leeftijd om het plezier van beeld en taal te ontdekken. De jury wijst op het cruciale belang van lezen in de opvoeding, en in dat opzicht heeft Majo De Saedeleer een belangrijk emancipatorische rol vervuld op maatschappelijk gebied.
De Prijs zelf wordt op woensdag 12 oktober uitgereikt in jeugdtheater HetPaleis te Antwerpen. Ronald Soetaert zal er een lezing geven over "Lezen als gereedschap en gezelschap". Betty Mellaerts houdt de laudatio. Ook de kinderen zelf komen aan het woord en gaan in gesprek met onder anderen kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en schrijfster/illustratrice Joke van Leeuwen.

(via: Verteleens)

Meer info: www.stichtinglezen.be, Fonds Filson Steers Mariman

0 reacties:

Een reactie posten