Grote Prijs Jan Wauters 2011 voor Stijn Tormans

Tijdens de VRT-Taaldag in Brussel werd voor het eerst de Grote Prijs Jan Wauters uitgereikt. Knack-journalist Stijn Tormans werd als eerste winnaar bekroond met deze aanmoedigingsprijs en kreeg een origineel schilderij van de Leuvense kunstenaar Dirk Eelen.
Stijn Tormans bracht vorig jaar trouwens een boek uit, Verhalen en reportages, waarin hij zijn beste Knackartikels bundelde. Dit boek is uiteraard ook in onze eigen collectie terug te vinden en te ontlenen!

Deze nieuwe Vlaamse taalprijs werd vernoemd naar de overleden sportjournalist Jan Wauters (1939-2010), die aanzien werd als een van de grootste taalvirtuozen van de VRT door o.a. zijn voortreffelijk taalgebruik.
Het is dan ook de bedoeling om jaarlijks een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid te bekronen die excelleert in het gebruik van het Nederlands en van wie het taalgebruikt getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit. Als prijs zal er telkens een kunstwerk van een Belgische kunstenaar gegeven worden.

In de jury zetelden Thérèse Wauters (juryvoorzitster), Chris Lomme, Annie Van Avermaet, Phara de Aguirre, Mark Uytterhoeven en Ruud Hendrickx. De overige genomineerden dit jaar waren Ruth Joos, An Olaerts, Peter Vandenbempt en San F. Yezerskiy.
Jan Wauters is een radiomaker en ik ben een schrijver, maar iedereen hier is wel met Wauters opgegroeid. [...] Ik ben geen opiniemaker, maar een liefhebber van de taal van Adam en Eva.
Stijn Tormans
We hebben gekozen voor iemand die uitblinkt in het journalistieke werk. Iemand die heel hard aan teksten schaaft en schrapt en vijlt tot elk woord op de juiste plek staat, tot elke zin perfect in het verhaal past. Het resultaat van die noeste arbeid zijn dikwijls prachtige reportages over "gewone mensen die zo graag de held willen zijn in de film over hun eigen leven, maar onderweg ergens tegenaan botsen".
Uit het juryrapport

Meer info via www.vrt.be

0 reacties:

Een reactie posten