Het Penhuis met L.H. Wiener

© http://hetpenhuis.blogspot.comHet Penhuis ontvangt op zondag 13 november 2011 L.H. Wiener met als interviewer van dienst Dirk Leyman.
Let op: uitzonderlijk gaat de lezing door in de Centrale Openbare Bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk.
Gedenken wij in onze boeken de mens, die zich als een kwaadaardig virus voortplant in totale suprematie over alles wat leeft en eens geleefd heeft en nooit meer zal terugkomen

L.H.Wiener is in ons taalgebied één van de allerbeste verhalenauteurs. Hij woont en werkt in Haarlem en debuteerde in 1967 met de bundel Seizoenarbeid. 'De meester van het kortverhaal’ verheugde zijn kleine - maar trouwe - schare lezers daarna met tussenpozen van nieuw werk.
De doorbraak bij het grote publiek gebeurde in 2002 met de romans Nestor (bekroond met de prestigieuze Bordewijkprijs), De verering van Quirina T. (shortlist Libris Literatuur Prijs 2006) en Eindelijk volstrekt alleen (2008).
Zijn voornaamste thema’s en motieven zijn o.a. het geboortejaar 1945, dieren (‘Niet aaien’), Zandvoort, leraarschap, Haarlem, schrijverschap, echtscheiding, prostituees, drank, misantropie, eenzaamheid en ironie.
"Mijn bestaan rechtvaardigt niet mijn boeken, het is andersom", zegt L. H. Wiener. "Mijn boeken rechtvaardigen mijn bestaan, ze zijn 'mijzelf' in de meest zuivere vorm".
Zelfspot, humor, vlijmend verdriet, ontroerende jeugdherinneringen: de eigen, vaak mistroostige wereld van L. H. Wiener verzandt nimmer in gezeur, aangezien hij steevast kan rekenen op enkele trouwe attributen – de jenever (‘Koningswater’), valken en kraaien, zijn schip de Archimedes, zijn pen en zijn kinderen…
Hij bouwt gestaag voort aan een groots en doortimmerd oeuvre dat binnen ons taalgebied een unieke plaats inneemt, omwille van de hechte thematiek, de eigenzinnige composities en zijn opmerkelijke schrijfstijl.
L.H. Wiener, een briljant auteur die helaas nog té weinig bekendheid geniet in Vlaanderen.

Gastheer Dirk Leyman (°1965) studeerde politicologie, literatuur- en theaterwetenschappen aan de Gentse Universiteit. Momenteel werkt hij als cultuur- en boekenredacteur bij De Morgen waar hij o.a. Nederlandse en Franse literatuur recenseert. Hij publiceerde in talloze literaire tijdschriften en was vroeger redacteur van het tijdschrift Deus Ex Machina. Ook was hij samensteller en co-auteur van enkele literaure stedenboeken. Tot voor kort was hij ook vooral gekend omwille van zijn veelgelezen literatuurblog De Papieren Man.


Het Penhuis: L.H. Wiener - 19.11.2011 om 10u30 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk - 7 EUR voorverkoop / 8 EUR ter plaatse (drankje telkens inbegrepen) - tickets reserveren kan via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55 - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en CK*

(tekst en foto: http://hetpenhuis.blogspot.com)

0 reacties:

Een reactie posten