Literaire prijzen op een rijtje...

De Martinus Nijhoff Prijs / Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Vertalingen 2012 gaat naar de Vlaming Frans Denissen, als een bekroning voor al zijn vertalingen. Hij wint de Martinus Nijhoff Penning en het mooie bedrag van 35000 EUR. De officiële prijsuitreiking vindt volgend jaar op 25 februari plaats tijdens de landelijke vertaalmanifestatie ‘Nederland Vertaalt’.
Sinds 1955 is dit dé belangrijkste literatuurprijs voor vertalers in het Nederlandstalig taalgebied. Frans Denissen is de tweede Vlaming ooit - Paul Claes won in 1996 - die deze prijs in ontvangst mag nemen.

meer info via http://cultuurfonds.nl/martinusnijhoffprijs

In Brussel werd deze week de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011 uitgereikt aan Alex van Warmerdam. De Nederlander wint met zijn theaterstuk Bij het kanaal naar links een geldsom van 10 000 EUR.
De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt sinds 1987 jaarlijks uitgereikt, afwisselend in Vlaanderen of Nederland aan de beste theatertekst die het voorbije seizoen werd opgevoerd. De organisatie is in handen van de Taalunie, in samenwerking met het Schrijverspodium, het Theater Instituut Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Hun bedoeling is om de Nederlandstalige toneelschrijvers in de kijker te plaatsen en om het Nederlandstalige theaterwezen te stimuleren.

Van Warmerdams gevoel voor beeld, taal, dosering, inhoud, ernst en humor komen in dit stuk perfect samen.
Uit het juryrapport
meer info via http://taalunieversum.org/literatuur/taalunie_toneelschrijfprijs/


De Berliner Literaturpreis 2012 - goed voor een bedrag van 30000 EUR - werd onlangs uitgereikt aan Rainald Goetz. Deze Duitse schrijver wordt bekroond voor zijn volledige oeuvre omdat hij "een wezenlijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de hedendaagse Duitstalige literatuur".
De officiële prijsuitreiking vindt volgend jaar in Berlijn plaats op 27 maart. Eerder winnaars zijn o.a. Herta Müller en Thomas Lehr.

0 reacties:

Een reactie posten