Crimezone YA- Thriller van het Jaar 2011

Onlangs werden in Nederland de winnaars bekendgemaakt van de eerste editie van de Crimezone YA-thriller van het Jaar-verkiezing.

De roman Vals van Mel Wallis de Vries werd uitgeroepen tot 'Beste Nederlandstalige thriller voor Young Adults'. Met 36,3% van de stemmen haalde ze het nipt van Helen Vreeswijk (Leugens) en Laura & Simon Burgers (Copycat).

Spotgaai (het laatste deel uit de trilogie 'De Hongerspelen') van Suzanne Collins werd overtuigend verkozen in de categorie 'Buitenland'. Zij haalde het makkelijk van Carloz Ruiz Zafon (Het middernachtspaleis) en John Grisham (De ontvoering).

De Beste YA-thriller van het jaar richt zich vooral op 'Young Adult'-boeken (14-18 jaar) die het voorbije jaar gepubliceerd werden. De populaire fantasyreeksen (Cassandra Clare, Lauren Kate) werden echter buiten beschouwing gelaten, omdat het aanbod spannende, literaire romans en griezelige thrillers voor adolescenten sowieso al behoorlijk groot is. Enkele Nederlandse en Vlaamse uitgevers van de zogenaamde YA-literatuur stelden de 'shortlist' samen.

Het is een mooie manier om aandacht te genereren voor spannende boeken die specifiek gericht zijn op jonge(re) lezers. Ondanks dat we de meer fantasy-achtige titels achterwege hebben gelaten, zijn we er toch in geslaagd het YA-genre zo breed mogelijk neer te zetten. De focus ligt bij Crimezone op thrillers en (spannende) fictie, wat ook het geval is bij de volwassenenvariant van de Beste Thriller van het Jaar verkiezing, die traditioneel in december start.
(Sander Verheijen, hoofdredacteur Crimezone)

Meer info via www.crimezone.nl

0 reacties:

Een reactie posten