Daisy-boeken in de Kortrijkse bib


(foto: © Saskia Boets)

Vanaf 1 februari 2012 biedt de Kortrijkse bib "Daisy-boeken" aan. Deze luisterboeken zijn bestemd voor mensen voor wie lezen moeilijk is of moeilijk wordt. Hiervoor rekent het op de ondersteuning van Luisterpunt, de bibliotheek voor personen met een leesbeperking en die zich richt tot mensen die omwille van een fysieke beperking geen gewone boeken kunnen hanteren. Dit alles onder het motto: “Iederéén kan lezen!”.

De Luisterpuntbibliotheek beschikt momenteel over 14.000 Daisy-luisterboeken. Een deel hiervan wordt in de Kortrijkse bib, net zoals andere boeken, in alle soorten en genres aangeboden. Deze kun je gratis ontlenen in de jeugd- en de volwassenafdeling. Je kunt er telkens 100 boeken terugvinden.



"Daisy" is de naam van het standaardformaat voor luisterboeken op cd-rom en staat voor "Digital Accesible Information SYstem". In dit type boek is een navigatiestructuur aangebracht. Dankzij die structuur kun je door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kun je stukken opnieuw beluisteren of stiekem vooruit lezen. Via extra functionaliteiten kun je ook pauzes inlassen, bladwijzers plaatsen en je favoriete passages herlezen. Verder kun je het geluid en de snelheid van het voorlezen regelen, ergens stoppen met lezen en vervolgens automatisch herbeginnen op die plaats. Een daisy-luisterboek wordt in een studio voorgelezen en op cd-rom gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken in.

Je kunt op verschillende manieren naar een daisy-boek luisteren. Doorgaans worden deze boeken gelezen met een Daisy-speler, een speciaal ontworpen toestel. Wie hier niet over beschikt, kan de daisy-software gratis installeren en afspelen op de eigen Pc/Mac/Smarthphone of tablet. De software werkt ook op de meeste cd/dvd-spelers met mp3-ondersteuning. Zowel de boeken als de software kun je via de bibliotheek verkrijgen.

Meer info: www.luisterpunt.be

0 reacties:

Een reactie posten