Cinébib : twintig Italiaanse filmklassiekers


De bibliotheek is méér dan alleen boeken en dat bewijzen we met onze deelname aan het project "Cinébib". Driemaandelijks bieden we, dankzij de samenwerking met Winob en Cinema Novo, twintig kwalitatieve films aan die je terugvindt in de Cinébib display. Deze films kun je gratis ontlenen.

De komende drie maanden wijken we even af van het gewone pad door je een cinefiele wisselcollectie aan te bieden. Het verschil met de andere collecties is dat dit pakket echte filmklassiekers bevat die niet altijd even toegankelijk zijn en waarbij het wenselijk is om deze meesterwerken in hun tijdscontext te plaatsen. De keuze viel op filmland Italië, met een reeks klassieke films die dateren van vóór WO II tot 1978, met inbegrip van het Italiaanse Neorealisme.

Als achtergrondinformatie bij de twintig dvd's vind je de gratis Cinébib-brochure met een inhoudelijk diepgaand en boeiend overzicht van de twintig dvd's. De bijdrage van Erwin Lormans schetst een beeld van de opgang van het Italiaanse Neorealisme en de belangrijkste cineasten en films die tot de stroming worden gerekend. In een tweede artikel verneem je welke regisseurs en/of filmstromingen direct of indirect werden beïnvloed door het Neorealisme. Er worden ook enkele bedenkingen gemaakt bij de term neo-neorealisme. Bij de rubriek "boek vs film" wordt de film "Il gattopardo" (1963, Luchino Visconti) besproken.

De Cinébib DVD-stand en de Cinébib-brochures kun je nog tot eind maart in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse bib vinden. De Cinébib-brochure kun je hieronder alvast digitaal bekijken:


Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.cinebib.be, www.winob.be

0 reacties:

Een reactie posten