Herman De Coninckprijzen 2012

Naar aanleiding van de jaarlijkse Gedichtendag werden ook dit jaar de Herman de Coninckprijzen uitgereikt.
Paul Demets sleepte zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs in de wacht. Op Gedichtendag zelf, nu donderdag dus, worden de prijzen uigereikt in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

De vakjury bekroonde de Bloedplek van Paul Demets als beste oorspronkelijk Nederlandstalige dichtbundel van 2012. Daarvoor ontvangt de dichter 6000 EUR. Daarnaast koos het grote publiek Zonnehemel als mooiste gedicht. Op Gedichtendag wordt dit gedicht als gratis poster uitgedeeld bij de deelnemende boekhandels.
In deze op het eerste gezicht ontoegankelijke en moeilijke, maar uiteindelijk heldere en intrigerende poëzie brengt Demets de pijnlijke verbondenheid van leven en dood vlijmscherp tot uitdrukking. De absurditeit en de leegheid van ons grotesk bestaan fileert de dichter in deze qua inhoud en vorm uiterst consistente en coherente bundel. Een bundel die nergens zweverig of vaag is, maar toch openstaat voor verschillende interpretaties van lezers die elk op hun manier ‘bloeden’.
Uit het juryrapport

De Herman de Coninckprijs voor het beste poëziedebuut tenslotte is voor Meisje dat ik nog moet van Y.M. Dangre. Hij krijgt hiervoor een geldprijs van 1000 EUR.

Of 'Meisje dat ik nog moet' stilistisch teruggrijpt of juist zijn schaduw vooruitwerpt op een nieuwe, onbevreesd romantische poëzie weten we niet. Dat dit de kiem is van een steeds authentieker wordend oeuvre kunnen we slechts hopen. Wat we wel weten is dat zijn virtuositeit onbetwistbaar is en dat Y.M. Dangre met zeer grote belangstelling zal worden gevolgd.
Uit het juryrapport
De overige genomineerden waren Peter Ghyssaert (Ezelskaakbeen), Jan Lauwereyns (Hemelsblauw), Sylvie Marie (Toen je me ten huwelijk vroeg) en Leonard Nolens (Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen).

Meer info via www.boek.be

0 reacties:

Een reactie posten