Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2012

In de Amsterdamse stadsschouwburg vond gisteren de prijsuitreiking plaats van de Turing Nationale gedichtenwedstrijd 2012. Het was de Vlaamse David Troch die de hoofdprijs wegkaapte met zijn gedicht Wij waren geen jongens.
De tweede prijs was voor Kate Schlingemann (Bemoeizorg), Hilde van Cauteren werd derde (Carne Vale). Daarnaast werd uitzonderlijk een eervolle vermelding gegeven aan Chris den Engelsman (Twitter - de echo's van de #eeuwigheid). De volledige top 100 kan je hier nalezen.

De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is een jaarlijkse poëziewedstrijd voor het beste Nederlandstalige gedicht van het voorbije jaar. Wat deze wedstrijd zo uniek maakt in Nederland en Vlaanderen is dat er maar liefst 10000 EUR te winnen valt en dit voor slechts één gedicht. Trouwens, deze derde editie konden ook Vlaamse dichters voor het eerst hun werk inzenden en dat bleek dus meteen een groot succes. In totaal waren er 10131 inzendingen van 2227 dichters, waaronder 314 afkomstig uit België.
Het winnende gedicht van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd trekt de lezer in al zijn beelden, zijn taal en de opgeroepen sfeer diep de zompige Hollandse klei in. Het lijkt doordesemd van een streng-calvinistisch determinisme en van boerse aardsheid. Knielen op een bed violen. Des te verrassender is het voor de jury, nu blijkt dat met dit gedicht een Vlaming wordt bekroond: ‘wij waren geen jongens'.
(Juryvoorzitter Ramsey Nasr)

Meer info via www.nationalegedichtenwedstrijd.nl

0 reacties:

Een reactie posten