35 jaar Kiekeboe

De populaire Vlaamse stripserie "De Kiekeboes" wordt vandaag 35 jaar en dit wordt alvast gevierd met het verschijnen van het 131ste album, "Omtrent Oscar".

De strip Kiekeboe, getekend door Belgische striptekenaar Merho (pseudoniem van Robert Merhottein), verscheen als krantenstrip voor het eerst op 15 februari 1977 in de Vlaamse kranten Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. De albums werden oorspronkelijk uitgegeven door J. Hoste en vanaf album 45 door Standaard Uitgeverij. De stripserie verschijnt momenteel in voorpublicatie in de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Begin jaren zeventig had Merho al eens geprobeerd om met de personages uit het poppenspel Kiekeboe van zijn broer Walter een stripverhaal te maken. De poging bleef echter beperkt tot acht pagina's. De tweede poging was geslaagder, met het verschijnen van het eerste Kiekeboe-album: "De Wollebollen". Doorheen de jaren werd Kiekeboe bekender en populairder. Zo staat er sinds 1996 in Hasselt een stripmuur gewijd aan Kiekeboe. Op 18 februari 2004 verscheen, na 27 jaar, het honderdste album in de reeks, "99 plus".

In 2007 verscheen het boek "Kiekeboe 30 jaar" naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van Kiekeboe. Het boek telt ruim 90 pagina's met artikels en informatie over de reeks, de medewerkers, de personages en hoe de strip tot stand komt. In hetzelfde jaar werden in Antwerpen een stripmuur van Kiekeboe en op de zeedijk van Middelkerke een standbeeld van strippersonage Fanny Kiekeboe ingehuldigd. In 2008 kwam het naslagwerk "Kiekepedia" uit, met een opsomming van alle personages uit de reeks, allemaal met hun eigen biografie, afbeelding en naamsverklaring.

Na de publicatie van het 125ste album kreeg de stripreeks naast een grondige restyling ook een nieuwe naam, "De Kiekeboes". Ook het formaat veranderde naar een A4-formaat. De serie is tegenwoordig de meest succesvolle strip van Vlaanderen met jaarlijks meer dan 1.000.000 verkochte exemplaren.

In de collectie van de Kortrijkse bib vind je de volledige stripreeks, gratis ontleenbaar. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

Meer info: www.dekiekeboes.be

0 reacties:

Een reactie posten