Lavki-prijs 2011 voor Els Beerten

Els Beerten won vorige week de Lavki-prijs 2011. Het eerder veelbekroonde jeugdboek Allemaal willen we de hemel werd uitgeroepen tot "beste jeugdboek dat verscheen tussen 2005 en 2010".
De overige genomineerden voor de Lavki-prijs 2011 waren o.a. Lies Bate (Marja, Nestvallers), Marita de Sterck (Kwaad bloed, De hondeneters), Jan Simoen (Slecht), Kristien Dieltiens (Papinette). De volledige lijst kan je hier bekijken.

De vijfjaarlijkse Lavki-prijs - vernoemd naar de in 1954 overleden Lod.Lavki (pseud. Ludovic Van Winkel) - werd in 1974 in het leven geroepen door het Lavki-comité. Enkele collega's en goede vrienden vonden dat de figuur van Lavki "onuitwisbaar moest blijven leven in de herinnering van duizenden die het geluk hadden hem te hebben gekend als de dynamische leraar, de bezielende scoutsaalmoezenier of de boeiende jeugdschrijver".
Enkel auteurs die in Vlaanderen geboren zijn of er minstens vijf jaar wonen, komen trouwens in aanmerking voor deze jeugdliteratuurprijs. Cyriel Verleyen, Maria Heylen, René Swartenbroeckx, Ed Frank, Gil Vander Heyden en Anne Provoost zijn enkele laureaten van de voorbije jaren.

0 reacties:

Een reactie posten