Roots in CK*: de wereld op de planken

"Roots, bloody Roots" (Sepultura), er valt niet aan te ontsnappen. Tenzij door artiesten bijvoorbeeld, die in hun voorstellingen even afstand doen van die culturele bagage en een positie innemen, een persoonlijk verhaal vertellen of traditie laten samensmelten met het nu.

Voor het "Roots-project", dat van 11 maart t.e.m. 6 april 2012 loopt, neemt de Kortrijkse Schouwburg de eeuwenoude rite van de draaiende Derwisjen als vertrekpunt en word je de wereld rondgevoerd naar meer hedendaagse getuigenissen van culturele identiteit. Een kleurrijke schare artiesten wrikt knipogend aan geografische grenzen en lacht fijntjes met stereotypen. Ze geven een stem aan wat meestal niet leesbaar is in kranten of hoorbaar op televisie en brengen zo een nieuwe vitaliteit teweeg.

In een mix van humor, muziek, dans, theater, docu, expo, lezingen en debat trekt de Kortrijkse Schouwburg grenzen en geesten open. Een cultureel verantwoorde ontworteling van Brazilië tot Japan, met tussenstops in Jamaica, IJsland, Marokko, Algerije, Israel, Irak, India en Turkije.

Ook de Kortrijkse bib participeert aan dit project. Tijdens het Rootsfestival kun je in de centrale bibliotheek van Kortrijk een selectie bibliotheekmaterialen terugvinden waarbij de roots van de maker/maakster als vertrekpunt voor het werk wordt beschouwd.

Vanaf woensdag 4 april 2012 kun je ook andermans roots ontdekken via de "Bib Bazaar" stand op het gelijkvloers van de centrale bib. Gedurende de maand april wil de bib enkele interessante reisgidsen een tweede leven geven door een deel afgescheven boeken tegen heel democratische prijzen te verkopen. Met de opbrengst van de verkoop worden een aantal boekenbomen aangekocht. Deze bomen worden ingeplant in het groene lint rond Kortrijk en in de omgeving van de Kortrijkse buurtbibliotheken.

Het volledig programma van het Roots-project kun je nalezen in het programmaboekje dat je in de Kortrijkse bib en alle Kortrijkse cultuurhuizen vindt of online via www.cultuurcentrumkortrijk.be/ck/projecten/roots.

Meer info: www.cultuurcentrumkortrijk.be/ck/projecten/roots

0 reacties:

Een reactie posten