101ste verjaardag Akira Yoshizawa


Vandaag viert de Google Doodle de 101ste geboortedag van de Japanse origami-kunstenaar Akira Yoshizawa (°14 maart 1911, Kaminokawa - +14 maart 2005, Tokyo). Yoshizawa wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne origami. In 1983 werd hij onderscheiden met de "Orde van de Rijzende Zon" door de Japanse keizer Hirohito. Yoshizawa overleed op 14 maart 2005 op zijn 94ste verjaardag.

Hij ontwikkelde meer dan 50.000 ontwerpen en voerde veel nieuwe technieken in, met inbegrip van het zogenaamde "natvouwen". Bij deze techniek wordt het papier bevochtigd vóór het vouwen, zodat de vouwer een veel ronder en gebeeldhouwd uiterlijk kan realiseren. Dit werd door velen beschouwd als een belangrijke evolutie die er voor zorgde dat origami een kunstvorm werd, terwijl het voordien aanzien werd als een leuk volksambacht was.

Yoshizawa vond ook zijn eigen systeem voor gedrukte vouwinstructies uit. In dit systeem wordt elke vouw weergegeven in een grafiek met behulp van verschillende lijnen en pijlen. Hierdoor konden voor de eerste keer complexere modellen worden weergegeven. Het werd snel overgenomen door origamivouwers in de gehele wereld en is vandaag de gebruikelijke standaard.

In de collectie van de Kortrijkse bib vind je meer dan zestig boeken over origami of Japans papiervouwen. Deze kun je terugvinden in de online catalogus.

Meer info: Wikipedia artikel, www.google.com/logos

0 reacties:

Een reactie posten