Guus Kuijer wint Astrid Lindgren Memorial Award 2012

In het Zweedse stadje Vimmerby, geboorteplaats van de populaire schrijfster Astrid Lindgren, werd vandaag de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2012 bekendgemaakt.

Winnaar van deze editie is uiteindelijk de Nederlandse jeugdauteur Guus Kuijer geworden. Hij werd gekozen uit 184 kandidaten uit 66 verschillende landen. Op 28 mei wordt hem in Stockholm de enorme geldprijs van 560 000 EUR (5 miljoen Zweedse kronen) overhandigd.

Met een onbevooroordeelde blik en een scherp inzicht schetst Guus Kuijer de problemen van de huidige maatschappij en grote levensvragen. Respect voor kinderen is evident in zijn werk, net zoals de veroordeling van intolerantie en onderdrukking', aldus de jury. 'Kuijer combineert serieuze onderwerpen en scherp realisme met warmte, subtiele humor en visionaire vlagen van fantasie.

Uit het juryrapport

De Astrid Lindgren Memorial Award werd als eerbetoon in 2002 - kort na haar overlijden - in het leven geroepen door de Zweedse regering. In korte tijd groeide de ALMA uit tot één van de meest prestigieuze bekroningen ter wereld voor jeugdliteratuur. Heel wat kandiaten wereldwijd schrijven zich in, niet in het minst omdat er een uitzonderlijk groot bedrag te winnen valt. Behalve auteurs en illustratoren komen ook instellingen - die zich bezighouden met leesbevordering bij kinderen - in aanmerking.


meer info via www.alma.se

0 reacties:

Een reactie posten