Gouden Boekenuil 2012 voor David Pefko

De Grieks-Nederlandse auteur David Pefko (28) won afgelopen weekend de eerste editie van de vernieuwde Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen, met zijn tweede roman, "Het voorseizoen". De prijs bestaat uit een geldbedrag van €25.000 en een kunstwerk van Philippe Aquirre.

"Het voorseizoen" vertelt het verhaal van een 49-jarige politie-rechercheur die door zijn vrouw verlaten werd. Hij verliest zichzelf in drank en internetporno en wordt verliefd op een prostituee. Wanneer hij haar wil redden, begint het allemaal echt fout te lopen in zijn leven.

De vakjury, voorgezeten door VRT-journaliste Phara De Aguirre, koos voor "Het voorseizoen" omdat het boek hen "bij het nekvel meesleepte tot in de diepe krochten van de ziel, tot aan de rand van de wereld". "Meedogenloos toont het de naakte mens, verteerd door gebrek aan liefde, hunkerend naar dat beetje genegenheid", staat er nog in het juryverslag. "Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn, maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl."

De Prijs van de Lezersjury ging naar de Nederlandse auteur Stephan Enter voor zijn roman "Grip". Aan deze bekroning hangt een geldprijs van €2.500 en een pen van Montblanc. De lezersjury bestond uit honderd lezers uit Vlaanderen die twee maanden de tijd hadden om de vijf genomineerde titels op de shortlist te lezen. Ze discussieerden online en probeerden elkaar te overtuigen wie de Prijs van de Lezersjury meer dan waard was.  Lies Lefever verzamelde tenslotte de eindoordelen van de 100 bevoorrechte lezers.

De lezerjury over "Grip": "De winnaar van de Prijs van de Lezersjury schetst het psychologische portret van mensen die de vriendschapspuzzel opnieuw proberen te leggen. Het klassieke, maar melodieus gecomponeerde verhaal laat zich lezen in poëtische, meanderende zinnen. Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos. Je voelt je meedeinen op de cadans van een trein terwijl schitterend beschreven vergezichten de herinneringen aan vroeger stuk voor stuk op hun plaats laten vallen. Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet volgens de Lezersjury deze roman lezen, en vooral ook herlezen. Want daar vraagt het boek om. Kortom, een meesterlijke roman."

De longlist, shortlist, de winnaars en de uitgebreide juryverslagen vind je op www.goudenboekenuil.be. Ontdek de twee winnende romans in de Kortrijkse bibliotheken, raadpleeg de online catalogus voor de beschikbaarheid!

0 reacties:

Een reactie posten