Opzij Literatuurprijs 2012 voor Hanna Bervoets

Afgelopen weekend werd de Opzij Literatuurprijs 2012 uitgereikt aan Hanna Bervoets. Ze won een bedrag van 5000 EUR voor haar boek Lieve Céline.

De overige genomineerden dit jaar waren Yolanda Entius (Het kabinet van de familie Staal), Hedda Martens (Op dit uur van de dag), Vonne van der Meer (De vrouw met de sleutel) en Maartje Wortel (Half mens).

Het feministische maandblad Opzij reikt sinds 1979 haar literatuurprijs uit aan het beste literaire werk van een Nederlandstalige vrouwelijke auteur "die met haar werk de vrouwenemancipatie ondersteunt, in wier werk vrouwen een prominente rol spelen of die in haar werk een geheel eigen visie uitdraagt op de rol van vrouwen in de maatschappij". Tot 2007 ging deze literatuurprijs door het leven als de Annie Romeinprijs, die tweejaarlijks werd uitgereikt. Eerdere winnaressen zijn o.a. Doeschka Meijsing, Minke Douwesz, Mensje van Keulen, Renate Dorrestein, Marga Minco en Hella Haasse.
Bervoets levert een zeer complete, gave roman af. Stijl, plot, toon: alles stelt ze in dienst van haar verhaal en in dienst van haar hoofdpersonage, dat ze volkomen serieus neemt - zonder aan humor in te boeten. Schijnbaar achteloos werkt de auteur naar een drama van formaat toe, dat in je hoofd blijft knetteren.
Uit het juryrapport



meer info via www.opzij.nl

0 reacties:

Een reactie posten