Guerillabibliotheken in New York


De Amerikaanse architect John Locke is van mening dat mensen meer boeken moeten lezen. De afgelopen maanden voegde hij de daad bij het woord en trok hij doorheen de straten van Manhattan, New York, met een zak boeken en op maat gemaakte boekenrekken. Hiermee geeft Locke, de zelden gebruikte, telefooncellen in de straten van New York een nieuwe functie door ze om te vormen tot pop-up bibliotheken.

Via deze "guerillabibliotheken" kunnen buurtbewoners boeken meenemen, lenen, toevoegen of uitwisselen. Het uiteindelijke doel van Locke is om genoeg betrokkenheid te creëren bij de lokale gemeenschap zodat dat deze bibliotheken door henzelf worden beheerd. 

Zijn "Dub 002" ontwerp maakt deel uit van zijn fictieve "Department of Urban Betterment" (vertaling: "Ministerie van Stedelijke Verbetering"), een project waarbij hij experimenteert met interventies in de publieke ruimte. De boekenkast zelf bestaat uit gelakt, houten multiplex en wordt opgehangen in de telefooncel. Het telefoontoestel, de instructies en alle belettering blijven bruikbaar en zichtbaar.

0 reacties:

Een reactie posten