Het Penhuis: Martin Reints

Op zondag 4 februari 2013 is de Nederlandse dichter en essayist Martin Reints te gast in Het Penhuis in de Oranjerie van het Kortrijkse Broelmuseum.

Martin Reints is dichter en essayist. Hij werd geboren in Amsterdam, waar hij ook Nederlands studeerde. Sinds 1970 publiceert hij gedichten in literaire tijdschriften. Zijn poëziedebuut, "Waar ze komt daar is ze", verscheen in 1981. Zijn tweede bundel "Lichaam en ziel" (1992) werd bekroond met de Herman-Gorter- Prijs. Voor de essaybundel "Nacht- en dagwerk" uit 1998 kreeg hij de J. Greshoff - Prijs. Zowel zijn derde "Tussen de gebeurtenissen" (2000), als zijn vierde dichtbundel "Ballade van de winstwaarschuwing" (2005). werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

De dichter Erik Lindner schreef over de laatste bundel van Martin Reints "Lopende zaken" (2010) het volgende: "De enige Nederlandse dichter wiens werk me werkelijk uit het lood heeft geslagen, is Martin Reints. Hier was de wereld zoals die is, zonder de saus erover die literatuur heet, zonder de riedel die naar poëzie klinkt. De gedichten van Martin Reints zijn hypertoegankelijk, je hoeft er helemaal niet in te komen, je bent er meteen in. Het is geen Faverey of Van Dixhoorn, wier regels je langzaam verleiden. Het is er meteen, bij eerste lezing. En het is ook niet zomaar realisme. De gedichten waren ongeveer zo kaalgeslagen als de allereerste films van Wim Wenders. Er staat spanning op iedere regel." Tegenwoordig is Martin Reints woonachtig in het Friese Brantgum nabij Dokkum.



Gastheer: Alain Delmotte

Alain Delmotte is dichter en mede - oprichter van het poëzietijdschrift Facture Baroque (1996-2001). Hij is medewerker aan het literaire tijdschrift Dighter en nam deel als performer aan verschillende poëziemanifestaties. Hij publiceerde o.a. de bundels "Grondbezit", "Standplaats", "Onderschrift", "Warhoofd", "Verstekelingen" en "Voorstander zijn" tussen 1993 en 2008. Voor het V.W.S stelde hij cahiers samen over de dichters Renaat Ramon, Frans Deschoemaeker en Gilbert Coghe.

Het Penhuis: Martin Reints - 03.02.2013, 10u30 tot 12u15 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - kaarten kosten 7 euro (drankje inbegrepen) - info en tickets: Uit in Kortrijk, 056 23 98 55

0 reacties:

Een reactie posten