Libris Mooiste Boekomslag 2012: 'Stoner' van John Williams

Libris – de Nederlandse keten van zelfstandige boekhandels – organiseerde onlangs een eigen verkiezing van het mooiste boekomslag uit 2012. Via een facebook pagina kon het publiek stemmen op een door Libris uitgekozen selectie van twaalf boekomslagen uit 2012.

Het boek "Stoner" van de Amerikaanse auteur John Williams werd uiteindelijk met grote meerderheid gekozen tot het boek met de mooiste boekomslag van 2012.

John Edward Williams (1922-1974) schreef Stoner al in 1965, het duurde echter nog tot 2006 voordat het boek een succes werd. In dat jaar werd het boek heruitgegeven door de "New York Review Book Classics".

Het boek vertelt het verhaal van William Stoner die aan het einde van de negentiende eeuw geboren wordt als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.

Vorig jaar verscheen het boek in een nieuwe, Nederlandstalige editie bij Lebowski Publishers.

(via: libris.nl)

Meer info: www.libris.nl

1 opmerking:

  1. Ik heb het boek niet uit. Ik las het boek op de manier waarop Stoner zijn leven leidt, met gemengde interesse en desinteresse...maar voor de één of andere reden wilde ik toch blijven verder lezen, met een zelfde drang als waarmee Stoner verder leeft. Ik denk dat de uitstekende beschrijvende stijl van deze auteur maakt dat je steeds meer wil weten over het met momenten saiie leven van het hoofdpersonage.

    BeantwoordenVerwijderen