Astrid Lindgren Memorial Award 2013 voor Isol

De tiende editie van de Astrid Lindgren Memorial Award 2013 werd toegekend aan Isol, een Argentijnse schrijfster en illustratrice. Dat werd gisteren bekendgemaakt in het Zweedse stadje Vimmerby, geboorteplaats van de populaire schrijfster Astrid Lindgren.

Isol, pseudoniem van Marisol Misenta (1972), werd gekozen uit 207 kandidaten uit 67 verschillende landen. Op 27 mei wordt haar in Stockholm de enorme geldprijs van 5 miljoen Zweedse kronen overhandigd.
Isol creëert prentenboeken vanuit het oogpunt van het kind. Haar tekeningen tintelen van energie en explosieve emoties. Met een bescheiden palet en altijd innovatieve beeldtrucs, verschuift ze de ingebakken perspectieven en morrelt ze aan de grenzen van het medium prentenboek. Met de heldere blik van een kind op de wereld als haar uitgangspunt, stelt ze hun vragen met een krachtige artistieke expressie en geeft ze open antwoorden. Met bevrijdende humor en lichtheid schuwt ze ook de duistere kanten van het bestaan niet.
Uit het juryrapport

In 2002 werd de Astrid Lindgren Memorial Award als eerbetoon in het leven geroepen door de Zweedse regering. Sindsdien groeide de ALMA uit tot één van de meest prestigieuze bekroningen ter wereld voor jeugdliteratuur. Heel wat kandiaten wereldwijd hopen op de shortlist terecht te komen, niet in het minst omdat er een uitzonderlijk groot bedrag te winnen valt. Behalve auteurs en illustratoren komen ook instituten en organisaties wereldwijd in aanmerking die zich bezighouden met leesbevordering bij kinderen. Een vakjury, bestaande uit één lid van de familie en 11 schrijvers, literatuurcritici, bibliothecarissen e.d., kiest de uiteindelijke prijswinaar.

www.isol-isol.com.ar | http://alma.se

0 reacties:

Een reactie posten