Paul Snoek Poëzieprijs voor Tonnus Oosterhoff

De Nederlandse dichter Tonnus Oosterhoff (Leiden °1953) won onlangs de 7de editie van de Paul Snoek Poëzieprijs voor zijn bundel "Leegte Lacht". De dichter won vorig jaar de prestigieuze P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

De jury over "Leegte lacht": "Als Tonnus Oosterhoff doet niemand het: die vermenging van klassiek en modern, van complex en eenvoudig, van speels en ernstig, van dadaïstisch en Bijbels, van triviaal en verheven, van ontwapenend en verwarrend, van pasgeboren en voorwereldlijk.

Hij haalt de onbegrijpelijke puzzel van het bestaan overhoop en legt een nieuwe, waarin alles opeens een wilde maar vluchtige helderheid krijgt.
"

De Paul Snoek Poëzieprijs wordt driejaarlijks uitgereikt door het Stadsbestuur van Sint-Niklaas. De bekroning gaat naar een bundel Nederlandstalige poëzie, die "door zijn kracht, zijn vitaliteit en eigentijdse karakter belangrijk genoeg wordt geacht om de driejaarlijkse Paul Snoekprijs te ontvangen". Om in aanmerking te komen moet een laureaat minstens 2 bundels gepubliceerd hebben.

De genomineerden voor de Paul Snoekprijs 2013 waren:
  • Benno Barnard - "Krijg nou de lyriek"
  • Adriaan De Roover - "Enkelvoudig blauw"
  • Esther Jansma - "Eerst"
  • Delphine Lecompte - "Blinde gedichten"
  • Leonard Nolens - "Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen"
  • Tonnus Oosterhoff - "Leegte lacht"
De poëzieprijs is vernoemd naar dichter Paul Snoek, pseudoniem van Edmond Schietekat, die werd geboren in Sint-Niklaas. Eerdere winnaars waren onder anderen Peter Holvoet-Hanssen, Joost Zwagerman en Nachoem Wijnberg.

0 reacties:

Een reactie posten